Occupancy

Lobby – 2013; Chapel & ER Waiting Room – in progress

Location

4802 10th Avenue Brooklyn, NY

Client

Maimonides Medical Center

Though not characteristic of the complex’s overall character, the main entrance was not functioning optimally and was far from friendly. BKSK was selected in the course of a limited competition to transform the entry experience—to provide a gateway that spoke of the 21st century Maimonides as a sustainable, high quality, patient-centered, contemporary institution. The work has become a centerpiece of the hospital’s centennial year promotional campaign. With the lobby completed, BKSK has shifted its focus to the design of a new chapel for visitors and patients.

Design work focused on opening up a series of cramped, ill-planned spaces, including the welcome desk, admitting and discharge rooms, gift shop, and coffee bar. It also sought to improve circulation and way-finding at the hospital’s most heavily-trafficked junction. By identifying under-utilized rooms and corners, the new scheme increased the usable square footage by 25%. Outside, a new deep canopy expands the center’s entry threshold and also yolks together the center’s existing wings—each built in a different era—with a coherent architectural language.

Collaborators:
Americon Construction – general contractor; Weidlinger Associates – structural; AKF Engineers– MEP; Horton Lees Brogden – lighting design

Photos by David Katzenstein

"In the 40 years that I’ve been at Maimonides, no project has had a greater impact on the hospital than the redesign of our main lobby."

Derek Goins, Senior VP, Operations, Facilities & Support Services