Occupancy

Est. 2017

Location

TriBeCa, NYC

Client

HFZ Capital Group

Construction is underway of this 107,000 sf residential condominium in TriBeCa. The project is an adaptive reuse of a century-old manufacturing building, including the design and detailing of a new courtyard carved from the footprint of this L-shaped building. The project’s design challenges include enhancing the building’s facade to match the cachet of the neighborhood. Existing rooftop structures are being repurposed as valuable penthouse space. A contemporary approach is taken with the courtyard, where an origami-like tile pattern of terra cotta has been applied as a reflective cladding material, increasing the amount of natural daylight into the building’s center.

 

COLLABORATORS
Joy Construction, construction manager; Thomas Juul-Hansen, interior design; DeSimone Engineers, structural; GEA Consulting Engineers, MEP; Jermone S. Gillman, code; Williams New York, project renderings

Renderings by Williams New York
Photos by Field Condition

"Among the many notable enhancements include the addition of dark terra cotta spandrels and customized aluminum window surrounds to the building’s two undistinguished facades, providing an architectural language that’s on a par with its neighbors."